Samarinvågen [76° 58' N 16° 15' Ø]

Samarinvågen er en tilbaketrukket, intim bukt med fine ankringsforhold like nord for der breveggen er på sitt høyeste på vestsiden av bukta. En får en herlig følelse av å være nært det enorme fjellmassivet ved Hornsundtind. Det er ofte mye kalvis, som storkobbene ynder å slappe av på. Ofte er det en del sjøfugl på vannet her, blant annet alkekonge, polarlomvi, ærfugl og praktærfugl. Er vi veldig heldige kan vi få øye på kvitfisk.

Samarinvågen

Vær varsom:
  • Det er ingen gode landstigningssteder i Samarinvågen, derfor anbefales kun cruising med skip eller småbåter.
  • Enkelte steder er brefrontene høye og ustabile. Hold trygg avstand.
  • Det er ofte fugl på vannet her, spesielt foran breen der breelver kommer ut. Naviger varsomt.
Praktærfugler på vei inn mot SamarinbreenPraktærfuglhannen er veldig fargerik. Her er hanner og hunner på vei inn mot Samarinbreen sommeren 2006. (Bilde: Jørn Henriksen)

Sårbare elementer

Sjøfugl som sitter på vannet og sel som hviler på isflak. Disse forstyrres lett av duren fra utenbordsmotorer. Kommer en i nærheten, bør en kjøre i lav fart eller gå på tomgang.

Anbefalte ruter

Det er gode ankringsforhold på vestsiden av bukta, under Traunkammen. Med det som utgangspunkt kan en følge kysten sørover mot breene i lettbåter. De første brefallene en kommer til på vestsiden av fjorden er veldig høye, over 50 meter enkelte steder. Vurder nøye hvor nært det er forsvarlig å være i en liten båt. En tommelfingerregel er at å holde seg på en avstand fra brefronten lik tre ganger brefrontens høyde.

Oppdatert mai 2009

Cruisehåndboka fås også som bok

Bestill nå

Innbundet og rikt illustrert, 241 sider, kr 249,–

Norsk Polarinstitutt
Framsenteret
9296 Tromsø